Fundația Neuroatipic își propune să creeze un mediu incluziv care să răspundă diversității nevoilor copiilor și tinerilor neuroatipici
Misiunea Neuroatipic
Potrivit statisticilor CDC Centers for Disease Control and Prevention — 2023, în prezent, 1 din 36 de copii este diagnosticat cu o tulburare de spectru autist, o cifră care îngrijorează atât părinții, cât și specialiștii. La nivel global, se investește considerabil în cercetare, formarea specialiștilor și adaptarea spațiilor pentru a facilita integrarea copiilor și a adulților cu acest diagnostic.
Cu 20 de ani de experiență, Dr. Psih. Crina Nedelcu și-a dedicat activitatea misiunii de a oferi părinților un spațiu sigur în care să își exprime preocupările legate de sănătatea și bunăstarea mintală a copiilor lor.
Alături de o echipă interdisciplinară, Dr. Psih. Crina Nedelcu se străduiește să găsească cele mai bune soluții de intervenție, astfel încât cei mici să beneficieze de o dezvoltare optimă.
Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor copiilor de astăzi, adulții de mâine, am înființat Fundația Neuroatipic și am inițiat cel mai important proiect de până acum — Centrul Neuroatipic, un spațiu pe care îl vom construi de la zero, ce va integra soluții de arhitectură și design interior, alături de metode de intervenție și terapii, cu scopul de a crea un mediu optim dezvoltării copiilor și tinerilor cu tulburări de spectru autist. Astfel, ne propunem să îi ajutăm să depășească provocările și să-și atingă potențialul maxim.
Viziunea noastră
Ne dorim ca tinerii și copiii diagnosticați cu tulburare de spectru autist să aibă acces la cele mai bune resurse pentru integrare alături de ceilalți și, mai mult decât atât, să încurajăm întreaga societate să descopere personalitățile, talentele, pasiunile și abilitățile extraordinare ale acestor copii și tineri atipici și să le conștientizeze potențialul. Ne propunem să realizăm că facem cu toții parte din aceeași normalitate.
Fundația Neuroatipic își propune să creeze un mediu incluziv care să răspundă diversității nevoilor copiilor și tinerilor neuroatipici, prin:
- oferirea de spații și programe de dezvoltare personalizate;
- furnizarea de programe educaționale specializate pentru părinți și facilitatori;
- implementarea de programe de conștientizare socială.
Ne dedicăm să oferim sprijin și oportunități pentru copiii și tinerii cu autism, susținând incluziunea și respectând diversitatea
Valorile fundației
Grijă
Prioritatea noastră este să oferim îngrijire de cea mai înaltă calitate pentru copiii și tinerii cu tulburări de spectru autist. Evaluăm fiecare caz în parte și elaborăm un plan personalizat de intervenție, pentru a asigura dezvoltarea optimă, având în vedere particularitățile individuale și mediul în care se dezvoltă fiecare.
Susținem părinții și facilitatorii în înțelegerea și gestionarea nevoilor copiilor și tinerilor diagnosticați cu tulburare de spectru autist.
Avem grijă ca atât copiii și tinerii cu tulburare de spectru autist, cât și persoanele din sistemele lor de suport să beneficieze de vizibilitate în lumea celor tipici, prin intermediul programelor noastre de conștientizare.
Performanță
Diagnosticul precoce, intervenția timpurie și, în special, perseverența sunt elemente extrem de importante pentru progresul copiilor cu tulburare de spectru autist. Însă noi, cei de la Fundația Neuroatipic, ne dorim să oferim mai mult. Ne propunem să creăm un spațiu special proiectat și construit pentru a răspunde nevoilor lor unice.
Împreună cu metodele de intervenție și terapiile potrivite, acest spațiu îi va ajuta pe copiii și tinerii cu tulburare de spectru autist să își atingă potențialul maxim. Centrul Neuroatipic va fi spațiul în care aceștia se vor simți înțeleși și vor fi susținuți în călătoria lor către dezvoltare și împlinire.
Incluziune
Programele Fundației Neuroatipic sunt concepute pentru a sprijini dezvoltarea copiilor și tinerilor cu tulburare de spectru autist, pentru a oferi suport părinților și facilitatorilor și pentru a promova o mai bună înțelegere a neurodiversității în rândul întregii societăți.
Dr. Psih.
Crina
Nedelcu
Doctor în medicină, psiholog clinician principal și psihoterapeut cu o experiență de peste 20 de ani în evaluarea copiilor și intervenții specializate în tulburările de neurodezvoltare.
Experiență și expertiză
- Coordonarea echipei care a tradus și a adaptat ADOS 2 — „Autism Diagnostic Observation Schedule Seconda Edition„.
- Acreditare în metoda PACT — nivel 1
- Acreditare în metoda IMPACT — nivel 1
- Absolvirea cursului Clemson University BCaBA/BCBA
- Inițierea în Romania a programului OMS — „Caregiver Skills Training„, program realizat cu susținerea Autism Speaks.
- Înființarea clinicii medicale Clinica Neuroatipic.
Activitate academică
Conferințe
- A XIX-a Conferință de Sănătate Mintală a copilului și adolescentului — 2024 “Gold Standards in evaluarea și abordarea terapeutică a Tulburării de Spectru Autist”;
- A XVIII-a Conferință de Sănătate Mintală a copilului și adolescentului — 2023 “Caregiver Skills Training Programe România”;
- A XVI-a Conferință Națională de Sănătate Mintală a copilului și adolescentului — 2019 „Dezvoltarea tipică vs. Dezvoltarea atipică a bebelușului” — Psih. M.C. Nedelcu, I. Moraru, L. Petre, G.C. Anghel.
Program
Erasmus + Strategic Pertenership „STAY-IN” 2018-1-ES01-KA201-050656, anul 2019—2020.
Articole publicate
relevante
„Manual de psihiatrie a copilului și adolescentului” — Iuliana Dobrescu — București 2016 Vol. 1, editia a doua revizuită și adaugită ISBN 978-606-8003-42-9, Cap. 3;
Evaluarea clinică și psihologiă a copilului și adolescentului” — (I. Dobrescu, F. Rad, M.C. Nedelcu, E. Tudorache) pag. 87-116, Cap. 9;
„Autism Diagnostic Observation Schedule Second Edition” ADOS-2 — tradus și adaptatde M.C. Nedelcu, Ph. D. (coord.), Cristina-Gianina Anghel, Dr., Camelia-Gabriela Ionescu, M.A. (ed.); ISBN 978-606-8744-06-3, 2018;
„Child and Adolescent Psychiatry Romanian Journal„, Vol. 3, Ianuarie—Iunie 2015;
„Tulburări pervazive de dezvoltare / Tulburări de spectru autist” — I. Dobrescu, F. Rad , M.C. Nedelcu, pag. 264-346;
„The Stability of ASD Symptoms after one year of Applied Behaviour Analysis„, INSAR Congress Rotterdam — F. Rad, I. Mihailescu, A. Buica, M.C. Nedelcu, C. Anghel, I. Dobrescu (2018);
„Children at risk for Autism – identification and preventative intervention” — Psih. Nedelcu Crina, Psih. Geacăr Simona-Alexandra.