Cursul gratuit pentru părinți și facilitatori

Fără costuri pentru familii, programul Trainingul abilităților pentru îngrijitori (CST) pentru familiile copiilor cu întârzieri de dezvoltare sau dizabilități al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) poate ajuta îngrijitorii să-și dezvolte abilități de zi cu zi pentru a înțelege și a se implica mai bine cu copiii lor.

Programul CST se adresează:

  • Părinților sau îngrijitorilor unui copil diagnosticat cu o tulburare de dezvoltare, inclusiv autism, cu vârsta cuprinsă între 2 și 9 ani, care nu își permit programe de terapie de recuperare intensivă și fac un număr limitat de ore sau nu pot face deloc terapie.
  • Părinților care au îngrijorări cu privire la dezvoltarea sau comportamentul copilului și căută strategii pe care să le poată implementa acasă.
  • Familiilor care doresc să îmbunătățească abilitățile de parenting pentru a putea susține mai bine copilul și propria stare de bine.
Programul CST constă în 12 sesiuni, incluzând nouă sesiuni de grup și trei vizite la domiciliu. Grupuri mici de îngrijitori se întâlnesc săptămânal sau bisăptămânal cu un lider de grup instruit pentru sesiuni de grup de două ore.
În cadrul sesiunilor părinții vor afla și învăța despre:
  • Modalități de a implica copilul în activități
  • Folosirea rutinelor de joacă și de acasă ca oportunități de a preda abilități critice
  • Înțelegerea comunicării copilului
  • Strategii pentru a vă învăța copilul abilități de comunicare și de viață de zi cu zi
  • Abilități de rezolvare a problemelor și auto-îngrijire
Prin intermediul discuțiilor de grup și coaching, master trainerii/ facilitatorii predau un curriculum pentru provocări comune de comunicare și comportament și lucrează cu familiile pentru a modela strategii eficiente de parenting, urmând pașii din cadrul ghidurilor programului CST. În timpul vizitelor la domiciliu, master trainerii/ facilitatori observă interacțiunile părinților cu copilul și îndrumă familia în timp ce exersează abilitățile pe care aceștia le-au învățat în sesiunile de grup.
Strategiile predate în cadrul programului sunt extrase din intervenții comportamentale bazate pe dovezi, cum ar fi JASPER (atenție împărtășită, joc simbolic, implicare, reglare) și PRT (Pivotal Response Training). Cercetările privind programul CST evidențiază în mod constant faptul că îngrijitorii care finalizează programul raportează îmbunătățiri în ceea ce privește starea de bine, calitatea vieții și calitatea interacțiunilor cu copiii lor.