Prin manipularea design-ului mediului, putem manipula acel input senzorial atât de important.
Arhitectura este responsabilă pentru crearea unor spații care să se potrivească nevoilor tuturor tipurilor de utilizatori, să propună soluții derivate din concepte contemporane, spații inteligent proiectate și construite, tehnologii și materiale eco-friendly. În ciuda acestei mari incidente a autismului, arhitectura de specialitate nu este incă foarte bine conturată, există studii individuale, articole și conferințe pe această temă însă nu s-au elaborat linii directoare de proiectare arhitecturală.
Desigur, că pentru orice temă de arhitectură, partea de cercetare și documentare înaintea conturării conceptului arhitectural, este extrem de importantă și va include toate specificitățile care țin de nevoile clientului. Această cercetare fiind dezvoltată de biroul care conturează tema de arhitectură/conceptul, reprezintă un efort individual, dar, în elaborarea ei se va ține cont de rezultatele publicate sau alte lucrări precedente pe aceeași temă.
Un aspect important în desfășurarea etapelor de cercetare și mai apoi în implementarea și difuzarea rezultatelor acestora este finanțarea, un subiect despre care Magda Mostafa are urătorul comentariu, foarte real și pentru societatea românească.
Cea mai mare provocare, la fel ca în majoritatea cercetărilor, este finanțarea.
- Ce spații vor încuraja învățarea?
- Ce planuri vor promova jocul?
- Cum putem crea nivelul corect de interacțiune socială între vârste?
Mediul construit furnizează marea majoritate a intrărilor senzoriale – lumină, acustică, texturi, culori, configurații spațiale, ventilație etc. Prin manipularea design-ului mediului, putem manipula acel input senzorial atât de important.